Trukit - kalvosarja

TOT 1990-15 kalvosarja
Trukinkuljettajan kuolemaan johtanut työtapaturma työntömastotrukin törmättyä varastohyllyyn ja kaaduttua.

TOT 1990-23 kalvosarja
Trukinkuljettaja kuoli jäätyään kaatuneen trukin alle sen suistuttua alas paperitehtaan rautatielastaussillalta.

TOT 1991-17 kalvosarja
Trukin pihdeissä olleen rullan päällä ollut toinen paperirulla putosi trukin heilahdettua vieressä seisseen autonkuljettajan päälle

TOT 1993-10 kalvosarja
Paperirullia lastattaessa laivan ruumassa rullapito kaatui ja ahtaaja jäi alle.

TOT 1993-13 kalvosarja
Trukinkuljettaja putosi tukipyörätrukista lattialle trukin maston osuttua varaston oven yläreunaan. Kuljettaja kuoli saamiinsa vammoihin sairaalassa kuukauden kuluttua.

TOT 1996-17 kalvosarja
Varastojärjestelijä jäi varastohyllystä 2 metrin korkeudelta pudonneen vanerisen pakkauslaatikon (650 kg) alle, kun hänen ohjaamansa työntötrukki törmäsi varastohyllyn poikkipalkkiin.

TOT 1997-28 kalvosarja
Katsastuskonttorilla vaihdettiin korkeaan opastuskilpeen uudet aukioloajat trukin avulla. Katsastusmies ajoi trukkia ja esimies seisoi trukin piikkien päällä. Kun trukki kulki montun yli, heilahti trukki voimakkaasti ja katsastusaseman esimies putosi maahan jääden trukin alle.

TOT 1997-37 kalvosarja
Trukinkuljettaja ajoi trukin perävaunun viereen ohjatakseen trukin piikit ylemmän putkikierroksen alle. Varastomies nousi vastakkaiselle puolelle perävaunun laidalle näyttämään ohjausmerkkejä. Kun trukin piikkejä nostettiin hieman, kaksi putkinippua vierähti pois piikkien päältä. Putkiniput töytäisivät varastomiehen lattialle ja putosivat hänen päälleen.

TOT 1997-38 kalvosarja
Metalliyrityksessä lastattiin säiliön vaippaa (halkaisija 1,8 m, pituus 4 m, paino 3,2 tn) kuorma-auton lavalle. Vaippa oli trukin haarukoilla, masto taka-asennossa. Trukinkuljettaja ajoi vaipan noin 1,5 metrin päähän lavan reunasta ja meni lavan ja vaipan väliin. Maston kallistuessa eteenpäin vieri vaippa haarukoilta trukinkuljettajan päälle.

TOT 1998-16 kalvosarja
Kuorma-auton kuljettaja oli lavalla ottamassa vastaan ja sijoittamassa kipsilevynippuja kuormaan. Hän jäi lavan rakenteiden ja trukin tuoman levynipun väliin. Kuljettaja kuoli vammoihin vajaan kuukauden kuluttua.

YTOT 1999-02 kalvosarja
Yrityksen piha-alueella lastattiin sunnuntaiaamuna kuorma-autoon betonisia pylväsjalustoja. Aputyöntekijä oli käärimässä keskellä pihaa pakkausmuovia kuormalavalla olleiden pylväiden ympärille, kun autoilijan ajama pyöräkuormaaja peruutti ja työntekijä jäi pylväiden ja kuormaajan väliin.

YTOT 1999-03 kalvosarja
Yrittäjä oli asentamassa paineilmaputkea teollisuushallin seinään nosto-oven yläpuolelle noin 5 metrin korkeuteen. Työalustana oli trukin haarukoille otettu kaasupullojen varastohäkki pohja ylöspäin ja sen päälle asetettu vanerilevy. Varastoalueelta kuormaa hakemaan tullut kuljettaja näki tarvitsemansa trukin nosto-oven ikkunasta ja ryhtyi nostamaan ovea. Sen yläosa liikkui kiskoilla katossa. Nostomekanismi osui yrittäjään, joka putosi kaiteettomalta työtasolta 4 metriä päälleen betonilattiaan.

TOT 1999-13 kalvosarja
Kuorma-auton lavalle oltiin lastaamassa noin 2 tonnin painoista porraselementtiä lavalla olleella trukilla. Porraselementti kiinnitettiin nostoliinoilla trukin piikkeihin. Trukki kaatui eteenpäin ja putosi maahan. Kun trukinkuljettaja hyppäsi ohjaamosta, iski trukin suojakatos häntä. Trukinkuljettaja menehtyi välittömästi.

TOT 2000-27 kalvosarja
Asentaja oli purkamassa työtoverinsa kanssa perävaunusta seinäelementtipakkauksia. Purku tapahtui perävaunun sivusta trukilla. Kun asentaja oli siirtämässä nostosiirtovaunun avulla elementtipakkausta trukin piikkien päälle, vaunun pyörät ylittivät lavan reunan. Elementtipakkaus kaatui asentajan päälle. Hän puristui elementin ja trukin maston väliin ja putosi asfaltille.

TOT 2001-02 kalvosarja
Trukin valonheittimen metallikehys osui trukkia peruutettaessa 3 metrin korkeudella olleeseen lautanippuun. Kolme yhteispainoltaan 700 - 800 kg lautanippua putosi lattialla työskennelleen varastotyöntekijän päälle, joka menehtyi saamiinsa vammoihin.

TOT 2001-04 kalvosarja
Toimistorakennuksella trukki ja sitä ajanut rakennustyöntekijä putosivat 4 metriä autotallin hissille varattuun kuiluun. Lattiaholvin aukkoa peittänyt 12 mm:n vanerilevy ei kestänyt trukin muodostamaa kuormaa.

TOT 2002-11 kalvosarja
Laivasta purettiin valuaihioita trukin avulla. Silminnäkijöiden mukaan työryhmässä mukana ollut nosturinkuljettaja oli trukinkuljettajan tietämättä jostain syystä istunut ja sen jälkeen käynyt makaamaan trukin piikillä olleen aihion päälle. Kun trukki lähti liikkeelle, nosturinkuljettaja putosi maahan ja jäi trukin etupyörän ruhjomaksi.

TOT 2002-21 kalvosarja
Junanvaunusta purettiin viereiselle varastoalueelle pyöräkuormaajalla sahatavaranippuja. Ahtaajan tehtävänä oli avustaa pyöräkuormaajaa ottamalla ylös nippujen numeromerkinnät sekä asettamalla nippujen väliin välipuita. Pyöräkuormaaja otti piikeilleen vaunusta kolme kokonaista nippua ja yhden vajaan nipun ja lähti siirtymään varastoaluetta kohti. Ahtaaja oli tällöin jostain syystä jäänyt pyöräkuormaajan alle ja menehtynyt heti.

TOT 2003-18 kalvosarja
Työkoneenkuljettaja oli ollut peruuttamassa trukilla työmaa-alueen läpi, kun trukki oli pudonnut 80-90 cm syvään kuoppaan ja kaatunut vasemmalle kyljelleen. Ilmeisesti hän oli yrittänyt hypätä pois trukin sisältä ennen sen kaatumista. Sairaankuljettajan saapuessa paikalle työkoneenkuljettaja oli ristiselästä alaspäin trukin alla puristuksessa oikealla kyljellään.

 

Trukkikoulutuksen sisältösuositus

Muokattu 04.12.2015