Putkitöissä kytee epoksipommi

Epoksia kaadetaan -  Kuva: Kari RissaPutkisaneeraustyömailla käytettävästä epoksista on tulossa uusi ammattitautipommi.

Vuosina 2005–2010 Työperäisten sairauksien rekisteriin ilmoitettiin yhteensä 145 uutta allergista epoksi-ihottumatapausta.

Epoksitapaukset näkyvät jo vakuutusyhtiöiden ammattitautikorvauksissa, paljastetaan Tapaturmavakuutus-lehden numerossa 2/2013 ilmestyneessä artikkelissa.

– Olemme joutuneet jo tekemään miljoonaluokan korvausvarauksia epoksin aiheuttamista ammattitaudeista, kertoo Pohjola Vakuutuksen underwriter Matti Rauko.

Tähän mennessä Pohjola Vakuutuksen tiedossa oleva korvausvastuu vuoden 2010 jälkeen ilmenneistä epoksitapauksista ylittää jo kolme miljoonaa euroa.

Epoksin aiheuttavat uudet allergiset ihotautitapaukset ovat peräisin viemäriputkien saneeraustöistä, joissa on käytetty ns. sukitusmenetelmää. Siinä työntekijä sujuttaa epoksilla kyllästetyn kovettuvan sukan paineilmalla vanhan putken sisään.

– Pelkään, että putkisaneeraustyömailla kytee aikamoinen epoksipommi, jos työmaiden työturvallisuutta ei saada oleellisesti parannettua nykyisestä, Rauko toteaa.

Rauko arvioi, että Suomessa eri puolilla maata putkisaneerauksia tekee sukitusmenetelmällä noin 400– 500 työtekijää.

– Epoksin aiheuttamat allergiat ovat lisääntyneet etenkin nuorilla putkityöntekijöillä. Jo varsin lyhytaikainen altistuminen on aiheuttanut heille pahoja allergisia ihottumia käsiin, kaulaan jopa kasvoihin, joiden vuoksi he eivät ole voineet enää jatkaa epoksitöissä. Edessä on ollut ammatin vaihto.

Usein putkisaneeraajat ovat hyvin koulutettuja ja hyväpalkkaisia erikoistyöntekijöitä.

– Vakuutusyhtiö pyrkii tietysti kuntouttamaan ja hankkimaan työntekijöille uuden ammatin työkokeilujen kautta. Joudumme kuitenkin usein korvamaan työtulon alenemaa. Se tulee kalliiksi.

Epoksitapauksia kuudessa vuodessa jo ainakin 145

Työterveyslaitoksen työperäisten sairauksien valtakunnalliseen rekisteriin on ilmoitettu viime vuosina jo keskimäärin 25 uutta epoksitapausta vuodessa.

– Epoksitapaukset ovat huolestuttavasti lisääntyneet, toteaa vanhempi tutkija Riitta Jolanki Työterveyslaitokselta.

Vuosina 2005–2010 Työperäisten sairauksien rekisteriin ilmoitettiin yhteensä 145 uutta allergista epoksi-ihottumatapausta.

– Suuri osa uusista epoksin aiheuttamista kosketusihottumista on saatu juuri putkisaneeraustyömailta, sillä putkituskemikaalit sisältävät terveydelle vaarallisia aineita.

Yleensä syynä allergiseen ihottumiin ovat työmaalla saadut epoksiroiskeet käsiin. Epoksia on iholle voinut päästä myös huonojen suojahanskojen läpi.

– Epoksihartsi on tosi ärhäkkä aine ja jo pienikin iholle päässyt määrä voi aiheuttaa allergian kehittymisen. Pahimmassa tapauksessa ihottumaoireet ilmaantuvat jo parin viikon viiveellä ensimmäisestä ihokosketuksesta. Iho alkaa punottaa, kutista ja siihen tulee näppylöitä ja vesikelloja, Jolanki kertoo.

Ihottuma on yleisin terveyshaitta, jonka epoksikemikaalit aiheuttavat. Hengitystiealtistuminen on yleensä vähäistä silloin, kun epoksihartsiaineet pysyvät sukan muovikalvon sisäpuolella.

Teksti ja kuva: Kari Rissa

Lisää: Tapaturmavakuutus-lehti 2/2013. Lehti löytyy myös verkosta osoitteesta:www.digipaper.fi/tvl

Muokattu 04.12.2015