Työmatkalla liukastellaan talvella

Noin 70 prosenttia kodin ja työpaikan välisillä matkoilla sattuvista työmatkatapaturmista aiheutuu kaatumisesta tai liukastumisesta.

Vaihtelevat sääolot vaikuttavat työmatkatapaturmien lukumäärään.  Liukastumis- ja kaatumistapaturmia sattuu etenkin liukkaina talvikuukausina. Lokakuun lopulta huhtikuun puoliväliin työtapaturmia sattuu keskimääräistä enemmän.

”Talvikuukausina tapaturmien määrä vaihtelee huomattavasti. Yksittäisinä päivinä voi sattua moninkertaisesti enemmän työmatkatapaturmia kuin keskimäärin. Piikkipäivän jälkeen tapaturmia sattuu yleensä vielä muutaman päivän ajan tavanomaista enemmän.”, kertoo TVL:n työturvallisuuspäällikkö Janne Sysi-Aho.

Huonolla kelillä työmatkaan varattava reilusti aikaa

Talven liukkaista keleistä johtuvien työmatkatapaturmien torjunnassa toimivat edelleen vanhat, tutut keinot: säätiedotusten seuraaminen, riittävän matka-ajan varaaminen ja kelin mukaiset varusteet.

Kun säätiedotus lupaa seuraavaan aamuun huonoa keliä, kannattaa työmatkaan varata reilusti tavanomaista enemmän aikaa. Liukas keli ja kiireessä hosuminen on huono yhtälö.

Kunnon jalkineilla ja liukuesteillä liukkautta vastaan

Hyväpohjainen kenkäTalvella jää, lumi sekä nopeat lämpötilan vaihtelut ja nollakelit lisäävät liukastumisvaaraa. Keliin sopivia jalkineita ja hyviä liukuesteitä käyttämällä liukastumisia voi ehkäistä tehokkaasti kelistä riippumatta.

Jalkineiden valinnassa tulee kiinnittää erityistä huomiota jalkineen pohjan materiaaliin ja kuviointiin vuodenajasta riippumatta.  Pehmeä ja taipuisa pohjamateriaali antaa kovaa materiaalia paremman pidon. Pohjakuvioinnin syvyyden pitäisi olla noin 3mm ja talvikeleillä jopa 5-8 mm.

Oikein liukkailla keleillä jalkineen hyvätkään pito-ominaisuudet eivät yksin riitä liukastumisen torjuntaan. Silloin avuksi kannattaa ottaa kunnolliset kenkiin kiinnitettävät liukuesteet.

Liukuesteistä löytyy jalkineiden päälle laitettavia, jalkineen pohjan alle kiinnitettäviä sekä nastoitussarjoja jalkineen pohjan pysyvään nastoittamiseen. Sekä päkiän että kannan alle kiinnitettävällä liukuesteellä saa paremman pidon kuin vain pelkän päkiän tai kannan alle kiinnitettävällä liukuesteellä. Kengän korko usein käytännössä vaikuttaa siihen, voiko kenkään kiinnittää sekä päkiän että kannan alle tulevaa liukuestettä.

Liukueste, jonka saa otettua helposti pois ja laitettua taas uudelleen takaisin, toimii käytännössä parhaiten, kun liikutaan samoilla jalkineilla ulkona ja sisällä. Sileillä ja kovilla alustoilla, kuten kivilattioilla, liikuttaessa liukuesteet voivat jopa lisätä liukastumisriskiä.

Asianmukaisissa liukuesteissä on aina tyyppihyväksymisen ja sertifioinnin osoittava CE-merkintä. Työterveyslaitos testaa ja sertifioi laboratoriossaan työ- ja turvajalkineita sekä liukuesteitä muiden henkilösuojainten tapaan.Kenkien pohjaan kiinnitettäviä liukuesteitä

Kova- ja jäykkäpohjaiset korkeakorkoiset kengät eivät ole turvalliset talven jäisillä kaduilla kuljettaessa. Liukuesteillä niiden talviominaisuuksia voi parantaa, mutta vaihtokenkien mukaan ottaminen olisi enemmän kuin suositeltavaa, jos haluaa käyttää huonommalla pito-ominaisuudella varustettuja kenkiä esteettisistä syistä käyttää.

Uutisessa käytetyt TVL:n ulkopuoliset lähteet
Jalkineita ja liukuesteitä koskevat ohjeet ja tekniset tiedot: TTL

Muokattu 04.12.2015