Putkiremontti on minuuttipeliä

Kerrostalon käytävässä Helsingin Kivihaassa kaikuvat poran äänet. Vuonna 1965 valmistuneessa talossa tehdään linjasaneerausta eli putkiremonttia. 

Kerrostalon putkiremontti on aina iso ja paljon etukäteissuunnittelua vaativa asia niin asukkaille kuin urakoitsijoillekin. Aikataulun pitää toimia lähes minuutilleen. 

Kivihaassa saneeraus tehdään neljä asunnon ryhmissä. Asukkaat joutuvat olemaan evakossa kolmisen kuukautta. Tiukka aikataulu pistää myös purkutyöt suorittavan Asbrak’in väen koville, vaikka neljäkerroksisen talon rakenteissa on käytettykin melko maltillisesti asbestipitoisia materiaaleja. 

– Pohjakerroksessa kulkevien putkien eristeissä on asbestia, mutta ylös vedetyissä putkissa ei. Kylpyhuoneiden lattiamaalissa on käytetty asbestia, mutta seinissä ei. Rappukäytävästä purettavista finnflex-laatoistakin löytyy asbestia, aluejohtaja Juha Korhonen Asbrak Oy:stä kuvailee haitta-ainekartoituksen tulosta. 

Haitta-ainekartoituksen tekeminen on aina remontin tilaajan vastuulla. Tällä kertaa sen teetti taloyhtiö jo ennen remontin kilpailuttamista, mikä onkin oikea ja paras tapa. 

Korhosen mukaan Kivihaantien kohde on melko tyypillinen purkutyömaa. Neljän kylpyhuoneen ryhmän purkutyö pitää olla valmis viikossa. Saneerattavia kerrostaloja on etenkin kesäaikaan todella paljon. 

Osastointi ottaa aikaa 

Pienikin kylpyhuone on osastoitava purkutyön ajaksi, jos tilasta löytyy asbestia. Osastointi pienessä yksiössä tai kaksiossa on varsinaista tilataidetta. 

Sisin osasto on itse kylpyhuone. Sen jälkeen tulee työvaatteiden ja työkalujen puhdistusosasto ja kolmantena työvaatteiden vaihto-osasto. Ulommat osastot ovat pienessä asunnossa niin pieniä, että remonttimiehiltä vaaditaan lähes voimistelijan notkeutta. 

Kaikissa osastoissa pitää olla vähintään viiden pascalin alipaine, jotta pöly ei pääse leviämään asuntoon. Osastointi tehdään tukevalla rakennusmuovilla ja puurimoilla. 

– Kylpyhuoneen osastointi vie puolisen päivää. Samalla tilaan asennetaan HEPA-suodattimella varustettu alipainelaite, poistoilmaimuri ja alipainemittari, Korhonen kertoo. 

Jos purkukohteesta löytyy krokidoliittia eli sinistä asbestia, ovat osastointivaatimukset vielä tiukemmat. Silloin alipaine-ero pitää olla vähintään kymmenen pascalia ja keskimmäiseen osastoon on rakennettava suihku puhdistautumista varten. 

– Lain vaatima osastointi ja mittaukset vievät tietysti aikaa ja aiheuttavat lisäkuluja. Lähtökohta on kuitenkin se, että hommat tehdään huolella, jotta purkutyö etenee ripeästi ja työmaa pysyy aikataulussa, Korhonen painottaa. 

Mittareita tarvitaan 

Purkutyön jälkeen tehtävän puhtausmittauksen hyväksytty tulos on edellytys sille, että muut urakoitsijat pääsevät omiin töihinsä. Jos lain määräyksiä ei noudateta ja työsuojeluviranomainen keskeyttää työmaan, on lasku purku-urakoitsijalle ja muillekin urakoitsijoille iso. 

Asbrak hankki uuden lain tultua voimaan uusia mittareita, jotka mittaavat osastojen alipainetta. Mittari näyttää paine-eron näytöllä ja varastoi mittaustulokset muistikortille, josta kuka tahansa voi sen jälkeen päin tarkistaa. 

Puhtaan tilan näyte lähetetään purkutyön päätyttyä analysoitavaksi ulkopuoliseen laboratorioon, josta saadaan tulos noin vuorokauden kuluessa. Jos ilma on asbestista vapaata, voidaan osastointi purkaa ja jatkaa muilla töillä. Yhden ilmanpuhtausnäytteen analysoiminen maksaa noin 100–150 euroa. 

Suojaimia käytetään 

Purkutöitä tekeville työntekijöille suojautuminen asianmukaisin varustein on selviö. Jokainen käyttää mielellään moottoroitu kokonaamaria. Asbestin vaarat ja salakavaluus ymmärretään hyvin. 

– Suojavarusteiden käyttämisestä ei tarvitse työntekijöille enää nykyään huomautella, Korhonen iloitsee. 

Asbestipitoisen purkujätteen Asbrak varastoi lukittavaan konttiin työmaan pihalle. Kontti viedään tyhjennettäväksi asbestijätettä vastaan ottavalle kaatopaikalle. 

Työkalujen kiinteä huoltotila löytyy Asbrak’in toimipisteestä Helsingistä. Siellä tehdään koneiden ja käsityökalujen perusteellisemmat puhdistukset ja huollot. 

Työterveyshuolto seuraa 

Asbrak on tehnyt jo pitkään työterveysyhteistyötä Lääkärikeskus Aavan kanssa. 

– On helppo toimia sellaisen kumppanin kanssa, joka tuntee rakennustyön erityispiirteet. Teemme työhöntulotarkastuksen uuden työntekijän aloittaessa ja sen jälkeen terveystarkastuksen kolmen vuoden välein, Korhonen valottaa. 

Asbrak’in muut toimipisteet ovat Kuopiossa ja Sonkajärvellä. Se on yksi Suomen suurimmista asbestipurkuihin erikoistuneista yrityksistä. 

Yrityksen palveluksessa on keskimäärin 30 työntekijää, kesäaikaan määrä saattaa tuplaantua. Kaikilla työntekijöillä on tarvittava koulutus asbestipurkutöihin. 

Korhonen ei löydä moitittavaa uudesta lainsäädännöstä. 

– Periaatteessa purkutöiden hinta hieman nousee, mutta ihmisten turvallisuus on aina tärkein asia. 

Korhonen toivoo, että kaikki purkuyritykset noudattaisivat lakia yhdenmukaisesti. 

Kivihaantiellä asbestirakenteiden purkutyö on tehty asianmukaisesti ja asukkaat voivatkin palata turvallisin mielin evakkoreissultaan remontoituihin asuntoihinsa. 

Toimittaja: Markku Pulkkinen, Tmi Kirjainkauppa

Muokattu 15.06.2016