TOT-juhlaseminaari kurkisti tulevaisuuteen

TOT-toiminnan 30-vuotisjuhlaseminaari

Kuvassa tulevaisuuden tutkija Ilkka Halava.

Tapaturmavakuutuskeskus juhlisti työpaikkaonnettomuuksien tutkinnan 30-vuotistaivalta järjestämällä marraskuun alussa TOT-toiminnan 30-vuotisjuhlaseminaarin.

TVK:n toimitusjohtaja Jussi Kauma avasi juhlaseminaarin ja johtaja Mika Tynkkynen taustoitti tapaturmavakuutusjärjestelmän ja TVL:n alkuaikoja 1890-luvulta 1960-luvulle omassa puheenvuorossaan.

Rakennusteollisuus RT ry:stä jo eläkkeelle ehtinyt asiantuntija Reijo S Lehtinen vei seminaariyleisön aikamatkalle rakennustoimialan työturvallisuuden kehittymiseen.

Seminaarin muissa eistyksissa ja puheenvuoroissa pohdittiin tulevaa ja sitä miltä tulevaisuuden työelämän tulee näyttämään työturvallisuuden näkökulmasta.

Ilkka Halava Prime Frontier Oy:stä valotti esityksessään seminaariyleisölle sitä miten digitalisaatio tulee muuttamaan työelämää kaikilla toimialoilla. Vakuutusalan osalta Halava ennusti esitykssään, että nykyinen vahinkovakuutusbisnes puolittuu tulevaisuudessa. Erilaiset palveluiden keskeytysvakuutukset tulevat valtaamaan markkina-alaa nykyisilta vahinkovakuutuksilta.

"Pelkopuheet työn loppumisesta pitää unohtaa, tästä alkaa 30 vuoden kultakausi ja koska Suomi on maailman koulutetuin kansa, Suomi pääse kehityksen kärkeen. Mitä koulutetumpi väestö, sen paremmin se pystyy mukautumaan muutokseen", kannusti Halava seminaariyleisöä suhtautumaan tulevaan positiivisesti.

Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi, pääjohtaja Kimmo Peltonen Tukesista ja ylijohtaja Leo Suomaa sosiaali- ja terveysministeriöstä käsittelivät omissa esityksissään tulevaisuuden onnettomuuksista ja turvallisuuden hallinan haasteista.

Co-funder Timo Kronlöf NordSafety Oy:stä muistutti seminaariyleisöä siitä, että joudumme myös työturvallisuuden osalta keksimään ja kehittämään uudet tavat toimia turvallisesti muuttuvassa työympäristössä.

Seminaarissa jaettiin samana päivänä TVK:n analyysisarjassa julkaistua analyysiä: "TOT-tutkinnan trendejä 2010-luvulla | TVK:n analyysi nro 8".

TOT-analyysi

Tapaturmavakuutuskeskuksen (31.12.2015 asti Tapaturmavakuutuslaitosten liitto) johtamat säännöllisest työpaikkaonnettomuuksien tutkinnat eli TOT-tutkinnat aloitettiin 30 vuotta sitten. Järjestelmä on vakiinnuttanut asemansa arvostettuna ja asiantuntevana järjestelmänä kuolemaan johtaneiden työpaikkatapaturmien tutkimisessa ja niistä raportoimisessa. Tähän mennessä on tutkittu jo yli 1000 henkilön kuolemaan johtaneet onnettomuudet.

Tutkinnoista laadittavat TOT-raportit löytyvät verkosta osoitteesta: totti.tvk.fi.

Muokattu 21.11.2016