Vakuutusta ei ole - ohjeet työntekijälle

TVL:n tapaukset

Jos työnantajallasi ei tapaturmahetkellä ole lakisääteistä tapaturmavakuutusta työntekijöilleen, ilmoitus tapaturmasta tehdään Tapaturmavakuutuslaitosten liittoon. TVL vastaa näissä tapauksissa työtapaturman  korvaamisesta tapaturmavakuutuslain mukaisesti. TVL vastaa myös ammattitaudin korvaamisesta, jos työnantajalla, jonka palveluksessa olet viimeksi altistunut ammattitaudin aiheuttavalle tekijälle, ei ole ollut vakuutusta.  

Mikäli olet Suomessa työskentelevä ulkomaalainen, sinut kuuluu vakuuttaa Suomessa suomalaisessa vakuutusyhtiössä. Poikkeuksen muodostaa ns. lähetetty työntekijä (EU- tai ETA-maasta, Sveitsistä tai sosiaaliturvasopimusmaasta). Tässä tapauksessa sinulla tulee olla kotimaastasi todistus A1  (tai E101), jonka täytyy olla voimassa tapaturmahetkellä. Jos sinulle on sattunut tapaturma (tai sinulla epäillään ammattitautia) ja olet lähetetty työntekijä, ota yhteyttä TVL:ään. 

Jos olet loukkaantunut ulkomailla työtapaturmassa (EU- tai ETA-maassa, Sveitsissä tai sosiaaliturvasopimusmaassa)TVL voi korvata sinulle työtapaturman takia Suomessa aiheutuneita sairaanhoitokuluja. Mikäli olet ollut lähetettynä työntekijänä ulkomailla, työtapaturmasi käsitellään työnantajasi vakuutusyhtiössä.   

Jos olet altistunut ulkomailla ammattitaudin aiheuttavalle tekijälle (EU- tai ETA-maassa, Sveitsissä tai sosiaaliturvasopimusmaassa) TVL voi korvata sinulle ammattitaudin takia Suomessa aiheutuneita sairaanhoitokuluja. Mikäli olet ollut lähetettynä työntekijänä ulkomailla, ammattitautisi käsitellään työnantajasi vakuutusyhtiössä. 

Lisätietoja

  • EU-maat: Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja, Irlanti, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tšekki, Unkari ja Viro.
  • ETA-maat: Islanti, Liechtenstein, Norja.
  • Sosiaaliturvasopimusmaat työtapaturma ja ammattitautiasioissa: Israel, Quebec.

  

Muokattu 04.12.2015