Kuva -

Työpaikkakuolemat 2019

Tälle sivulle listataan Tapaturmavakuutuskeskuksen tietoon tulleet työtapaturmakuolemantapaukset vuonna 2019. Listalla ei ole mukana talkoo- tai vapaaehtoistöissä sattuneita kuolemantapauksia.

Lisätietoja: Otto Veijola, työturvallisuusasiantuntija, puhelin 0409 220985

8.Sattumispäivä 8.7.2019

Rakennusmies putosi korkealta rakennustyömaalla. Rakennusmies oli ollut viemässä tuotepakettia kerrostalon kuudenteen kerrokseen mastolavaa käyttäen. Rakennusmies oli ilmeisesti siirtymässä mastolavan työtasolta kerrostalorakennuksen parvekkeelle ja liukastui. Liukastumisen seurauksena rakennusmies putosi maahan ja sai maahan iskeytymisessä kuolemaan johtaneet vammat. 

Työympäristö: 21 Työmaa - rakennettava rakennus

7.Sattumispäivä 12.6.2019

Ajoneuvoyhdistelmän kuljettajana toiminut yrittäjä jäi kuormasta pudonneiden teräsputkien alle. Kuljettaja oli irrottanut kuormaliinat, jolloin kuormassa päälimmäisenä olleet teräspuket lähtivät valumaan häntä kohti. Kaksi noin 1700 kg painavaa teräsputkea putosi kuormasta kuljettajan päälle. Kuljettaja sai iskun ja puristumisen seurauksena onnettomuudessa kuolemaan johtaneet vammat. 

Samankaltaisesta onnettomuudesta on luettavissa raportti 1/2017 osoitteessa työpaikkakuolemat.fi 

Työympäristö: 13 Lähinnä varastointiin, kuormaamiseen ja kuorman purkamiseen tarkoitettu alue

6. Sattumispäivä 6.6.2019

Kaksi työntekijää olivat olleet hitsaamassa etumurskaimen syöttökaukaloon teräslevystä lisälaitaa. Lisälaita oli nostettu kaivukoneen kauhaa ja nostoliinaa avuksi käyttäen syöttökaukalon takapäähän. Kaivukoneen kauha oli hitsaustöiden aikana pudonnut ja osunut molempiin työntekijöihin. Toinen työntekijä kuoli kauhan alle puristumisen seurauksena ja toinen sai lieviä vammoja. 

Työympäristö: 23 Avo- / kivilouhos

5. Sattumispäivä 5.6.2019

Yrittäjä jäi kuorma-auton korjaustöiden yhteydessä puristuksiin kuormalavan ja ajoneuvon rungon väliin. Kuormalava oli todennäköisesti ollut nostettuna ylös ennen onnettomuuden sattumista ja laskeutunut alas yllättäen vielä toistaiseksi tuntemattomasta syystä. Yrittäjä kuoli puristumisesta aiheutuneisiin vammoihin.

Samankaltaisista onnettomuuksista on julkaistu mm. raportit 3/18 ja 2/17 osoitteessa työpaikkakuolemat.fi

Työympäristö: 11 Tuotantolaitos, tehdas, työpaja

4. Sattumispäivä 22.5.2019

Rakennustyömaan työntekijä putosi n. 20 metrin korkeudesta teräsrakenteisen varastohallin katolta. Työntekijä oli työparinsa kanssa katolla asentamassa savunpoisto- ja kattoluukkuja ennen onnettomuuden sattumista. Todennäköisesti työntekijä horjahti tai astui harhaan ja putosi. Työntekijä ei käyttänyt putoamisen estäviä valjaita.

Työympäristö: 21 Työmaa - rakennettava varastohalli

3. Sattumispäivä 28.3.2019

Työntekijä puristui klapikoneen liikkuvien osien väliin. Ilmeisesti työntekijä oli syöttänyt klapeja koneeseen ja joutunut tuntemattomasta syystä johtuen koneen sisään. Tapaturmalla ei ole silminnäkijöitä.

Onnettomuudesta on aloitettu TOT-tutkinta tunnisteella TOT 2/19 Huoltomies takertui vaatteista käynnissä olleen halkokoneen päätyrullaan

Työympäristö: 99 Muu työympäristö 

2. Sattumispäivä 11.2.2019

Ajoneuvonosturin kuljettaja putosi nosturin puomin päältä rakennustyömaalla. Työmaalla oltiin asentamassa telineitä. Telineasennuksen yhteydessä nosturin puomia piti jatkaa, jolloin puomi oli ajettu vaakatasoon. Kuljettaja oli kiivennyt vaakatasossa olleen puomin päälle ja pudonnut maahan noin 4 metrin korkeudesta. Maahan iskeytymisen seurauksena kuljettaja sai kuolemaan johtaneet vammat. 

Onnettomuudesta on julkaistu raportti 3/2019 osoitteessa työpaikkakuolemat.fi

Työympäristö: 21 Työmaa - rakennettava rakennus

1. Sattumispäivä 18.1.2019

Rakentamisen toimialalla toiminut virolainen yrittäjä jäi lamellihirsistä koostuvan puuelementtiseinän alle omakotitalon rakennustyömaalla. Yrittäjä oli ollut yhdessä ajoneuvonosturin kuljettajan kanssa asentamassa seinää paikoilleen. Elementtiseinää ei ollut tuettu, jolloin se pienenkin voiman vaikutuksen seurauksena kaatuu herkästi. Elementtiseinä kaatui yrittäjän päälle, joka kuoli iskun ja puristumisen seurauksena saamiinsa vammoihin.

Samankaltaisia onnettomuuksia on tutkittu mm. teematutkinnassa TOT 4/15 Elementti- ja suurmuottiasennuksessa sattuneet työpaikkakuolemantapaukset

Työympäristö: 21 Työmaa – rakennettava omakotitalo

28.2.2019

Työtapaturma- ja ammattitautivakuutus
Tietopalvelu ja julkaisut
Tapaturmavakuutuskeskus
;