Kuva -

Työpaikkakuolemat 2019

Tälle sivulle listataan Tapaturmavakuutuskeskuksen tietoon tulleet työtapaturmakuolemantapaukset vuonna 2019. Listalla ei ole mukana talkoo- tai vapaaehtoistöissä sattuneita kuolemantapauksia.

Lisätietoja: Otto Veijola, työturvallisuusasiantuntija, puhelin 0409 220985

13.Sattumispäivä 19.12.2019

Kuorma-autonkuljettaja oli pahvipuristinkontin tyhjennyksen jälkeen laskemassa konttia kentälle. Kontin laskemisen yhteydessä kuljettaja on, mahdollisesti häiriötilanteen seurauksena, käynnistänyt vaijerien vedon ja mennyt vaara-alueelle työskentelemään. Kesken kontin siirron toinen vaijeri on katkennut, jolloin kontti on äkillisesti siirtynyt ja kaatunut hallitsemattomasti. Kuljettaja joko puristui auton ja kontin väliin tai sai iskun siirtyvästä autosta tai kontista.  

Työympäristö: 13 Kuljetusyrityksen varastokenttä

12.Sattumispäivä 26.11.2019

Työntekijä oli työpäivänsä lopuksi siirtymäajossa päältäajettavalla ketunruokintakoneella turkistarha-alueen hallille, kun kone ajautui ajoradalta sivuun ja ulos tieltä. Ruokintakone kaatui kyljelleen avo-ojan päähän. Konetta kuljettanut työntekijä jäi koneen alle puristuksiin ja kuoli. Ajonopeus oli maksimissaan 11 km/h. Kuljettaja ei käyttänyt turvavyötä. Kuljettaja oli perehdytetty ja hänellä oli ajokortti.

Työympäristö: 39 Turkistarha-alue

11.Sattumispäivä 18.11.2019

Kaksi työntekijää oli urakoimassa kaksikerroksisen omakotitalon uudisrakennustyömaalla peltikattoa. Katolla toinen työntekijä ensin horjahti ja sen jälkeen työpari otti hänestä kiinni. Molemmat putosivat katolta alas, toinen työntekijä kuoli ja toinen loukkaantui.

Työympäristö: 21 Työmaa - omakotitalotyömaa

10.Sattumispäivä 30.10.2019

Soramontun lumista mäkeä ylöspäin ajettaessa kuorma-auto lähti liukumaan ja kaatui oikealle kyljelleen. Kuljettaja (itsenäinen työnsuorittaja) tippui ja puristui rungon alle. Kuljettaja ei käyttänyt turvavyötä.

Työympäristö: 23 Avolouhos

9.Sattumispäivä 16.10.2019

Raskasta kuljetuskalustoa valmistavan tuotantolaitoksen maalaamossa syttyi tulipalo, jonka seurauksena työntekijä oli yrittänyt kantaa palavaa tinneriastiaa ulos tuotantotiloista. Työntekijä sai tilanteessa vakavat palovammat ja kuoli saamiinsa vammoihin sairaalassa. Onnettomuudesta ei ole vielä tarkempia tietoja.

Työympäristö: 11 Tuotantolaitos, tehdas, työpaja

8.Sattumispäivä 8.7.2019
Rakennusmies putosi korkealta rakennustyömaalla. Rakennusmies oli ollut viemässä tuotepakettia kerrostalon kuudenteen kerrokseen mastolavaa käyttäen. Rakennusmies oli ilmeisesti siirtymässä mastolavan työtasolta kerrostalorakennuksen parvekkeelle ja liukastui. Liukastumisen seurauksena rakennusmies putosi maahan ja sai maahan iskeytymisessä kuolemaan johtaneet vammat. 

Onnettomuudesta on aloitettu TOT-tutkinta tunnisteella TOT  3/19 Rakennusmies putosi mastolavan ja parvekkeen välistä maahan 16 metrin korkeudesta

Työympäristö: 21 Työmaa - rakennettava rakennus

7.Sattumispäivä 12.6.2019
Ajoneuvoyhdistelmän kuljettajana toiminut yrittäjä jäi kuormasta pudonneiden teräsputkien alle. Kuljettaja oli irrottanut kuormaliinat, jolloin kuormassa päälimmäisenä olleet teräspuket lähtivät valumaan häntä kohti. Kaksi noin 1700 kg painavaa teräsputkea putosi kuormasta kuljettajan päälle. Kuljettaja sai iskun ja puristumisen seurauksena onnettomuudessa kuolemaan johtaneet vammat. 

Samankaltaisesta onnettomuudesta on luettavissa raportti 1/2017 osoitteessa työpaikkakuolemat.fi 

Työympäristö: 13 Lähinnä varastointiin, kuormaamiseen ja kuorman purkamiseen tarkoitettu alue

6. Sattumispäivä 6.6.2019
Kaksi työntekijää olivat olleet hitsaamassa etumurskaimen syöttökaukaloon teräslevystä lisälaitaa. Lisälaita oli nostettu kaivukoneen kauhaa ja nostoliinaa avuksi käyttäen syöttökaukalon takapäähän. Kaivukoneen kauha oli hitsaustöiden aikana pudonnut ja osunut molempiin työntekijöihin. Toinen työntekijä kuoli kauhan alle puristumisen seurauksena ja toinen sai lieviä vammoja. 

Työympäristö: 23 Avo- / kivilouhos

5. Sattumispäivä 5.6.2019
Yrittäjä jäi kuorma-auton korjaustöiden yhteydessä puristuksiin kuormalavan ja ajoneuvon rungon väliin. Kuormalava oli todennäköisesti ollut nostettuna ylös ennen onnettomuuden sattumista ja laskeutunut alas yllättäen vielä toistaiseksi tuntemattomasta syystä. Yrittäjä kuoli puristumisesta aiheutuneisiin vammoihin.

Samankaltaisista onnettomuuksista on julkaistu mm. raportit 3/18 ja 2/17 osoitteessa työpaikkakuolemat.fi

Työympäristö: 11 Tuotantolaitos, tehdas, työpaja

4. Sattumispäivä 22.5.2019
Rakennustyömaan työntekijä putosi n. 20 metrin korkeudesta teräsrakenteisen varastohallin katolta. Työntekijä oli työparinsa kanssa katolla asentamassa savunpoisto- ja kattoluukkuja ennen onnettomuuden sattumista. Todennäköisesti työntekijä horjahti tai astui harhaan ja putosi. Työntekijä ei käyttänyt putoamisen estäviä valjaita.

Samankaltaisia onnettomuuksia on tutkittu TOT-tutkinnassa mm. tunnisteilla: TOT 1/14 Projektipäällikkö putosi voimalaitoskattilan purkutyössä, TOT 6/10 Rakennustyöntekijä putosi lepotasanteelta 3,5 matkan betonilattialle

Työympäristö: 21 Työmaa - rakennettava varastohalli

3. Sattumispäivä 28.3.2019
Työntekijä puristui klapikoneen liikkuvien osien väliin. Ilmeisesti työntekijä oli syöttänyt klapeja koneeseen ja joutunut tuntemattomasta syystä johtuen koneen sisään. Tapaturmalla ei ole silminnäkijöitä.

Onnettomuudesta on aloitettu TOT-tutkinta tunnisteella TOT 2/19 Huoltomies takertui vaatteista käynnissä olleen halkokoneen päätyrullaan

Työympäristö: 99 Muu työympäristö 

2. Sattumispäivä 11.2.2019
Ajoneuvonosturin kuljettaja putosi nosturin puomin päältä rakennustyömaalla. Työmaalla oltiin asentamassa telineitä. Telineasennuksen yhteydessä nosturin puomia piti jatkaa, jolloin puomi oli ajettu vaakatasoon. Kuljettaja oli kiivennyt vaakatasossa olleen puomin päälle ja pudonnut maahan noin 4 metrin korkeudesta. Maahan iskeytymisen seurauksena kuljettaja sai kuolemaan johtaneet vammat. 

Onnettomuudesta on julkaistu raportti 3/2019 osoitteessa työpaikkakuolemat.fi

Työympäristö: 21 Työmaa - rakennettava rakennus

1. Sattumispäivä 18.1.2019
Rakentamisen toimialalla toiminut virolainen yrittäjä jäi kaatuvan lamellihirsistä koostuvan seinän alle omakotitalon rakennustyömaalla. Yrittäjä oli ollut yhdessä ajoneuvonosturin kuljettajan ja asennusryhmän kanssa asentamassa seinää paikoilleen. Kyseessä oli ns. vapaasti seisova seinä. Seinää ei ollut tuettu väliaikaisesti, jolloin se ulkopuolisen voiman vaikutuksesta kaatui yrittäjän päälle.  Yrittäjä kuoli puristumisen seurauksena saamiinsa vammoihin.

Onnettomuudesta on julkaistu raportti 4/2019 osoitteessa työpaikkakuolemat.fi

Samankaltaisia onnettomuuksia on tutkittu mm. teematutkinnassa TOT 4/15 Elementti- ja suurmuottiasennuksessa sattuneet työpaikkakuolemantapaukset

Työympäristö: 21 Työmaa – rakennettava omakotitalo

13.1.2020

Työtapaturma- ja ammattitautivakuutus
Tietopalvelu ja julkaisut
Tapaturmavakuutuskeskus
;