Kuva -

Kunnossapitotyöntekijä kuoli sähköiskuun

Työpaikkakuolemat.fi-sivustolla on julkaistu tapaturmaraportti 5/2017, joka käsittelee sähköiskun seurauksena kuolleen kunnossapitotyöntekijän työtapaturmaa.

Kunnossapitotyöntekijän tehtävänä oli työparinsa kanssa poistaa suurtehoimuria käyttäen täyttöhiekkaa omakotitalon rakennustyömaalla. Työntekijät olivat poistaneet hiekan onnistuneesti ja lähtivät tyhjentämään kuormaa työn tilaajan osoittamaan purkupaikkaan.

Purkupaikalla kunnossapitotyöntekijä oli peruuttanut kuorma-auton osoitettuun paikkaan ja työpari oli mennyt ajoneuvon taakse avaamaan säiliön takaluukun lukitusmekanismeja kuorman purkua varten. Kunnossapitotyöntekijä oli noussut ohjaamosta ja mennyt ajoneuvon sivulle, jossa sijaitsevat kipin käyttöohjaimet. Kunnossapitotyöntekijä oli nostanut säiliön jo lähes pystyasentoon, kun säiliö oli osunut yläpuolella olleeseen 20 kV:n voimalinjaan. Sähkö oli joko linjan säiliöön osuessa tai sitä ennen valokaarella johtunut kuorma-auton rakenteista kipin käyttöohjaimia hallinneeseen kunnossapitotyöntekijään.

Työntekijä sai voimakkaan sähköiskun ja lyhistyi maahan tajuttomana. Ensiavusta ja muista hoitotoimenpiteistä huolimatta hän kuoli saamiinsa vammoihin noin viikko onnettomuuden jälkeen.

Tapaturmaraportti 5/2017 (työpaikkakuolemat.fi-sivulla)

Tilastokaavio sähkötapaturmista

31.10.2017

Työtapaturma- ja ammattitautivakuutus
Tietopalvelu ja julkaisut
Tapaturmavakuutuskeskus

Havainnekuva tapaturmatilanteesta

Kunnossapitotyöntekijä käyttämässä kipin hallintalaitteita. Todellisuudessa hallintalaitteet sijaitsivat kuljettajan puoleisella sivulla. Kuvasta havaittavissa myös säiliön osuminen linjaan. (Kuva: Tapaturmaraportti 5/2017)

;