Kuva -

TOT 3/17 Työntekijät saivat sähköiskun voimalinjasta taakan nostossa

TOT 3/17 raportissa käsitellään elementtitehtaan varastoalueella sattunutta työtapaturmaa, jossa kaksi työntekijä sai voimalinjasta sähköiskun. Voimakkaamman sähköiskun saanut työntekijä kuoli myöhemmin sairaalassa sähköiskusta saamiinsa vammoihin.

Työryhmä oli aloittanut elementtitehtaalle edellisenä päivänä tuodun kuorman purkamisen. Työryhmä aikoi varastoida kuormassa olleen viisituhatkiloisen elementtipöydän tehtaan vähemmän käytetylle varastointialueelle, jossa oli ennestään vastaavanlaisia elementtipöytiä.

Työryhmä teki koenoston ilman taakkaa kohtaan, jonne elementtipöytä oli tarkoitus siirtää. Elementtipöydän päällä kuormassa oli kolme betonirakenteista siiloelementtiä, jotka piti kuitenkin purkaa kuormasta ensin.

Nosturin kuljettaja laski siiloelementin noin puolentoista metrin korkeudelle maasta, jotta laskupaikalla seisoneet kaksi työntekijää pystyisivät ohjaamaan elementin oikeaan paikkaan. Molemmat työntekijät ottivat elementistä kiinni, toinen elementin tartuntateräksestä ja toinen betonipinnasta.

Sähkö on hypännyt viereisestä voimalinjasta nosturin vaijeriin, josta se on välittynyt elementtiin tarttuneisiin työtekijöihin. Tartuntateräksestä kiinni ottanut työntekijä menetti sähköiskun johdosta tajuntansa, mutta nopeasta ensiavusta ja hoitoon kuljetuksesta huolimatta kuoli myöhemmin noin viikon päästä sairaalassa. Betonipinnasta kiinni ottanut työntekijä sai käsiinsä sähköiskun, jonka seurauksena hän kaatui ja sai vain lieviä vammoja.

Lue TOT 3/17 raportista mitkä turvallisuuspoikkeamat johtivat tapaturman sattumiseen ja miten vastaavanlainen tapaturma olisi ollut vältettävissä.

TOT 3/17 raportti

20.6.2018

Työtapaturma- ja ammattitautivakuutus
Tietopalvelu ja julkaisut
Tapaturmavakuutuskeskus
;