Kuva -

Vision Zero Summit 2019 alkoi

Vision Zero Summit 2019 alkoi tiistaina 12. marraskuuta Helsingissä. Kolmipäiväiseen, kansainväliseen työturvallisuustapahtumaan osallistuu 30:stä eri maasta yli 200 asiantuntijaa, tutkijaa ja yritysten edustajaa.

Vision Zero on ennenkaikkea työturvallisuuden ajattelutapa, ei kirjaimellinen numeerinen tavoite. Ajattelutapaa käytäntöön Suomessa vie Nolla tapaturmaa -foorumi, jonka toimintaa koordinoi Työterveyslaitos.

Kansainvälinen työsuojelun koalitio

Tapahtuman ensimmäisenä päivänä lanseerattiin Maailman työjärjestö ILO:n koordinoima kansainvälinen työsuojelun koalitio. Suomen tervehdyksen koalitiolle ja tapahtumalle toi sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen.

Ministerin mukaan työpaikat, joissa työntekijät ja työnantaja toimivat hyvässä yhteistyössä, saavuttavat parempia tuloksia työterveydessä ja työturvallisuudessa. Turvallinen ja terve työ kuuluu ministerin mukaan perusihmisoikeuksiin.

Keskustelemalla ja kysymyksiä esittämällä turvallisempaan työelämään

Professori Andrew Sharman herätteli tiistaiaamupäivän avauksessa osallistujia miettimään mitä "nollavisio" oikeastaan tarkoittaa. Hänen mukaansa jonkin negatiivisen asian puuttuminen ei tarkoita välttämättä sitä, että jotakin positiivista olisi tämän tilalla eli esimerkiksi se, että tapaturmia ei ole sattunut, ei vielä tarkoita sitä, että työturvallisuus olisi kunnossa.

Sharman kannusti osallistujia keskustelemaan työturvallisuudesta ennen kaikkea kysymyksiä esittämällä. "Mitä muuttaisit omassa työpaikassasi, jotta se olisi turvallisempi?" tai esimerkiksi "Mitä turvallisuus merkitsee sinulle henkilökohtaisesti?".

Professorin ajatuksista työturvallisuudesta voi lukea tarkemmin hänen kirjastaan "From Accident to Zero - A practical guide to improving your workplace safety culture".

Vision Zero Summitin nettisivuille 

12.11.2019

Työtapaturma- ja ammattitautivakuutus
Tietopalvelu ja julkaisut
Tapaturmavakuutuskeskus
;