Helmikuun lopussa 208 ammattitautina korvattavaa koronatartuntaa

Tapaturma-asiain korvauslautakunta (Tako) on käsitellyt helmikuun loppuun mennessä 251 korona-altistuksesta tehtyä lausuntopyyntöä työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen perusteella. Näistä 208 tapauksessa katsottiin kyseessä olevan ammattitauti.

Lähes kaikki Takon käsittelemät lausuntopyynnöt ovat koskeneet terveydenhuollon työntekijöiden koronatartuntoja, joista suurin osa on ollut sairaanhoitajilla tai lähihoitajilla. Muiden ammattiryhmien koronatartunnoista on Takolle tullut vain yksittäisiä lausuntopyyntöjä vakuutusyhtiöiltä.

Mitä tietoja tarvitaan ammattitaudin ratkaisussa?

Jotta koronaviruksen aiheuttama sairaus voidaan korvata ammattitautina, tiettyjen edellytysten tulee täyttyä. Näitä ovat:

  • Työntekijällä on todettu koronaviruksen aiheuttama tauti.
  • Tiedetään, että hänen työssään on ollut koronaviruspositiivisia henkilöitä, joko kollegoja tai asiakkaita, ja hän on ollut heidän kanssaan läheisissä tekemisissä.
  • Koronavirustautiin liittyvien oireiden ja työssä altistumisen välinen aika on sopinut viruksen tiedettyyn itämisaikaan.

Tartunnan saaneen työntekijän lähipiirissä ei ole todettu koronavirustartuntoja eikä muutoinkaan tule esiin toista todennäköistä tartuntalähdettä.

Tako antaa ratkaisusuosituksia

Tapaturma-asiain korvauslautakunta (Tako) toimii Tapaturmavakuutuskeskuksen yhteydessä. Vakuutuslaitosten tulee pyytää lausuntoa Takolta sosiaali- ja terveysministeriön asetuksessa säädetyissä asioissa. Takon lausunnot eivät sido vakuutuslaitosta, mutta pääsääntöisesti vakuutuslaitokset noudattavat Takon antamia ratkaisusuosituksia lähes poikkeuksetta.
 
Tako on ohjeistanut vakuutuslaitoksia tekemään lausuntopyynnön kaikista koronaviruksen aiheuttamiin sairauksiin liittyvistä vahinkoilmoituksista.
 
Tiedotamme seuraavan kerran Takon käsittelemistä koronatartuntoja koskevista lausuntopyynnöistä kevään kuluessa.
 
Lisätietoja: Takon toimiston päällikkö, lakimies Kirsi Salo, puhelin 0404 504228.

Aiheesta lisää sivustollamme 

Miten toimia, jos epäilet koronatartuntasi olevan aiheutunut työstäsi?
Korona korvattavana ammattitautina
Covid 19 ammattitautina - Mitä se edellyttää? - Blogikirjoitus