Sivun alasivut:

Jokainen voi edistää työturvallisuutta

Katolla keikutaan ilman putoamissuojaimia tai työmaalla kävellään isojen taakkojen kanssa. Mitä kansalainen voi tehdä nähdessään selviä työturvallisuusriskejä?

Soitto AVIn valtakunnalliseen työsuojelunumeroon 0295 016 620, niin tarkastaja voi lähteä paikalle tarpeen tullen välittömästi.

"Jokainen työtapaturma on turha. Tästä syystä me toivomme kansalaisilta aktiivisuutta, jos he havaitsevat riskejä tai puutteita työturvallisuudessa", sanoo tarkastaja Kari Härkönen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Härkönen on päivystäjänä AVin valtakunnallisessa työsuojelunumerossa rakennusalan neuvonnassa. Häneltä saa neuvoja rakennusalan työpaikkojen työolosuhteiden parantamisesta ja työsuojelutoiminnan kehittämisestä. 

"Me emme ikinä kerro, mistä ilmoitus on meille tullut, ellei ilmoittaja tätä erityisesti halua. Kyseessä on oma havaintomme", Härkönen korostaa.

"Nyrkkisääntö on se, että lähdemme liikkeelle kahden tunnin sisällä, mutta tarvittaessa välittömästi. Jokaisella alueella on päivystäjä, jolle välitämme tiedon tapauksesta. "

Rakennusalan päivystykseen soittoja tulee sesonkiluonteisesti. Talvella soittoja aiheuttavat katoilla keikkuvat lumenpudottajat ja kesäisin katon korjaajat. Siinä välissä puhelinneuvonnassa on vähän hiljaisempaa.

Työsuojelun kehittämisen lisäksi rakennusalan päivystys neuvoo myös työympäristöön ja työmenetelmiin liittyvissä kysymyksissä.

"Kymmenestä soitosta 6–7 koskee asbestia. Se on iso ongelma ja aihe on syystä herkkä", Härkönen kertoo, ja toteaa, että kun heillä on puhelinneuvonnassa hiljaista, niin valtakunnassa asiat ovat hyvin.

Numerossa 0295 016 620

Työsuojeluviranomaisten yhteinen valtakunnallinen puhelinneuvonta toimii maanantaista perjantaihin klo 9–15. Puhelu maksaa lankapuhelimesta paikallisverkkomaksun tai matkapuhelimesta matkapuhelinmaksun verran.

Soittamisen sijaan voi myös lähettää kirjeen tai sähköpostin, ja silloin tulee ottaa yhteyttä sen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueeseen, jonka toimialueella työpaikka sijaitsee.

Lisätietoja www.työsuojelu.fi