Sivun alasivut:

Kenen vahingot TVK käsittelee

Tapaturmavakuutuskeskus (TVK) käsittelee korvausasian, kun työnantajalla ei ole ollut työtapaturma- ja ammattitautilain mukaista vakuutusta työtapaturman sattuessa tai ammattitaudin aiheutuessa.

Vakuuttamattomalla työntekijällä on oikeus samoihin lain mukaisiin korvauksiin kuin vakuutetulla työntekijällä. Korvausasian voi ilmoittaa TVK:lle selvittelyyn

 • työntekijä,
 • työnantaja
 • hoitolaitos.

TVK toimii Suomessa EU:n sosiaaliturvajärjestelmään liittyvissä asioissa tahona, joka vastaa Suomeen EU- tai ETA-maasta, Sveitsistä tai sosiaaliturvasopimusmaasta töihin lähetetyn työntekijän työtapaturma- ja ammattitautiasioiden käsittelijänä. Tarkemmin kohdasta Toisessa maassa vakuutettu työntekijä.

Korvauksen hakeminen TVK:sta

Kun vakuuttamattomassa työssä on sattunut tapaturma tai ilmennyt ammattitautiepäily, työntekijän tulee ilmoittaa asiasta välittömästi työnantajalle. Kun työnantaja on saanut tiedon, tulee työnantajan ilmoittaa tapaturmasta tai ammattitautiepäilystä TVK:lle vahinkoilmoituslomakkeella 10 arkipäivän kuluessa.  

Työntekijä voi myös itse tehdä ilmoituksen TVK:lle ilmoituksella, jossa kerrotaan tiedot vahingoittuneesta työntekijästä, työnantajasta, tehdystä työstä ja tapaturman sattumisolosuhteista.

Vakavista tapaturmista on aina ilmoitettava myös poliisille ja työsuojeluviranomaisille. Tapaturma on vakava, kun se aiheuttaa vaikean vamman tai kuoleman. Vamma on vaikea, kun se suurella todennäköisyydellä on pysyvä ja vaikeuttaa normaalia elämää.

Lisätietoa korvausasian käsittelystä TVK:ssa:  TVK:n korvausyksikkö, puh. 0404 504 210 tai sähköposti: korvaustoimi@tvk.fi .

Vahinkoilmoituksen tekijän muistilista

Voit tehdä TVK:lle vahinkoilmoituksen, jos työnantajallasi ei ole työtapaturma- ja ammattitautilain mukaista vakuutusta työntekijöilleen.

Tutustu huolella vahinkoilmoituksen ohjeisiin ennen kuin täytät lomakkeen, johon on Lomakkeet ja ohjeet -laatikossa linkki.

 • Tällä sähköisellä lomakkeella voit ilmoittaa vahingon ainoastaan TVK:lle vain tapauksissa, joissa työnantajallasi ei ole vakuutusta.
 • Tutustu huolella vahinkoilmoituksen ohjeisiin ennen kuin täytät lomakkeen, johon löydät linkin Lomakkeet ja ohjeet -laatikosta.
 • Lomakkeen täyttäminen: Täytä vahinkoilmoituksesi kohdat huolellisesti. Kun saamme kerralla kaikki tarvittavat tiedot, nopeutuu korvauskäsittelymmekin.
 • Lomakkeen allekirjoittaminen: Sinun ei tarvitse allekirjoittaa sähköistä vahinkoilmoitusta, kun olet kirjautunut pankkitunnuksillasi verkkopalveluumme. Muista lähettää sähköinen vahinkoilmoituksesi ennen kuin suljet verkkopalvelun.
 • Toisen henkilön valtuuttaminen: Täysi-ikäisenä voit valtuuttaa jonkun toisen hoitamaan asiaasi. Jos haluat valtuuttaa toisen henkilön, sinun pitää tehdä kirjallinen valtakirja, jonka liität lopuksi tekemääsi vahinkoilmoitukseen.
 • Liitteet: Halutessasi voit liittää vahinkoilmoitukseesi esimerkiksi sairauskertomustietoja tai vahinkotapahtumaan liittyviä laskuja.
 • Alaikäisen tai vajaavaltaisen henkilön puolesta toimiminen: Edunvalvoja täyttää alaikäisen tai vajaavaltaisen henkilön puolesta sähköisen vahinkoilmoituksen. Alaikäisen edunvalvojia ovat yleensä hänen vanhempansa.
 • Kuolemantapaus: Vahinkoilmoituksen voi tehdä kuolinpesän osakas tai muu läheinen.
 • Jos haluat lähettää vahinkoilmoituksesi paperisena tulosteena, tulosta ja täytä pdf-lomake. Lomakkeelle on linkki Lomakkeet ja ohjeet -laatikossa. 

Vahinkoilmoituksen tekeminen

Voit tehdä TVK:lle sähköisen vahinkoilmoituksen, jos työnantajallasi ei ole työtapaturma- ja ammattitautivakuutusta työntekijöille. Alla linkki verkkopalveluumme, jossa voit tehdä ilmoituksen. (Sähköinen vahinkoilmoituksemme ei ole saavutettavuusvaatimusten mukainen. Vahinkoilmoituksen voi tehdä meille myös saavutettavuusvaatimukset täyttävillä pdf-lomakkeillamme.)

Työtapaturmasta tehtävä vahinkoilmoitus

Ammattitaudista tehtävä vahinkoilmoitus

Liitteitä käsittelyssä olevaan tapaukseen

Jos vahinkoasiasi on jo käsittelyssä TVK:n korvausosastolla, voit toimittaa asiakirjoja, esimerkiksi lääke- ja matkakuluista kuitteja, meille alla olevan linkin kautta sähköisesti. Asiakirjojen toimittamiseen tarvitset vahinkotunnuksen, jonka näet TVK:n sinulle lähettämistä asiakirjoista.

Linkki liitteiden toimittamiseen