Sivun alasivut:

Korona vakuutuksesta korvattavana ammattitautina

Voiko työssä saatu koronatartunta olla työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksesta korvattava ammattitauti?

Lakisääteinen työtapaturma- ja ammattitautivakuutus korvaa työn tekemiseen liittyviä työtapaturmia ja ammattitauteja. Ammattitautina korvataan sairaus, joka on todennäköisesti pääasiallisesti aiheutunut fysikaalisesta, kemiallisesta tai biologisesta tekijästä työssä, työntekopaikan alueella tai työhön liittyvässä koulutuksessa.

Jos työntekijällä todetaan koronaviruksen aiheuttama sairaus ja altistuminen on todennäköisesti ja pääasiallisesti tullut yllä kuvatuissa olosuhteissa, viruksen aiheuttama sairaus korvataan biologisen tekijän aiheuttamana ammattitautina.

Jotta koronavirustartunta korvattaisiin ammattitautina, tartuntalähde ja -olosuhde on pystyttävä selvittämään. Altistumisen on pitänyt tapahtua työtapaturma- ja ammattitautilain mukaisessa olosuhteessa:

  • työnteon yhteydessä
  • työtehtävästä johtuvan matkustamisen yhteydessä
  • työntekopaikan alueella
  • työhön liittyvässä koulutustilaisuudessa

Koronaviruksen aiheuttaman sairauden korvaaminen ammattitautina edellyttää siis, että tartuntalähde on yksilöitävissä esimerkiksi työnteon yhteydessä tapahtuneeksi.

Ammattitautikorvaus edellyttää diagnosoitua sairautta. Pelkkä altistuminen koronavirukselle ei ole ammattitauti eikä sen perusteella saa korvauksia.

Työantajan on työturvallisuuslain mukaan pidettävä luetteloa vakavan vaaran tai vakavan sairauden ihmiselle aiheuttaville biologisille tekijöille altistuneista työntekijöistä. Kyseessä on eri asia kuin edellä mainittu vakuutuslaitoksille tehtävä ammattitauti-ilmoitus.

Lue lisää: Työsuojelun nettisivuilta työnantajan velvollisuudesta pitää luetteloa altistuneista työntekijöistä

Lue lisää koronasta ammattitautina sivuiltamme

Koronatartunta ammattitautina - tilanne kesäkuun 2022 loppuun mennessä | Uutinen 31.8.2022

Korona todettu yli tuhannessa tapauksessa korvattavaksi ammattitaudiksi | Uutinen 3.6.2022

Tapaturma-asiain korvauslautakunta ei enää käsittele kaikkia koronan aiheuttamia ammattitautitapauksia | Uutinen 29.4.2021

Vain todetuista koronatartunnoista ammattitauti-ilmoitus | Uutinen 13.4.2021

Miten toimia, jos epäilet koronatartuntasi olevan aiheutunut työstäsi?   | Uutinen julkaistu 5.5.2020

Kirsi Pohjolaisen blogikirjoitus: Covid 19 ammattitautina - Mitä se edellyttää?