Kuva -

Turvallisuus on valinta

Enää ei oikaista, eikä tehdä äkkiä. Nokian Renkaat on ajanut turvallisuutta organisaatioonsa tuloksekkaasti. Muutos näkyy myös tapaturmataajuudessa, joka on tippunut kahden viime vuoden aikana neljäsosaan aiemmasta.

Maailman pohjoisin rengasvalmistaja lupaa mielenrauhaa mitä erilaisemmissa keliolosuhteissa ajaville asiakkailleen. Mielenrauhaa se viestii myös omalle henkilöstölleen.

”Turvallisuus on valinta. Enää ei oikaista, eikä tehdä äkkiä. Jokainen tekee itse sen valinnan, että ylittääkö suojatien oikeasta kohtaa tai puhuuko puhelimeen rappusissa”, kertoo Nokian toimipisteen turvallisuudesta vastaava turvallisuuspäällikkö Matti Luoto. Tyypillisimpiä työtapaturmia Nokian Renkaissa ovat juuri liikenteeseen ja liikkumiseen liittyvät tapaturmat.

”Renkaan rakentaminen on fyysistä työtä, ja tehdaslinjoilla on paljon käsityötä. Tästä syystä turvallisuusajattelun tulee olla mukana koko ajan työtehtävästä riippumatta. ”

Turvallisuus on Luodon mukaan päivittäisessä johtamisessa tärkein osa. Johdon kokous alkaa turvallisuusasioilla.

Tuottavammin ja miellyttävämmin

Nokian Renkaat sai keväällä Kemianteollisuuden kunniamaininnan ennätyksellisestä turvallisuusloikastaan viimeisen kahden vuoden aikana. Miten loikka tehtiin, Matti Luoto?

”Me lanseerasimme uuden tavan mitata ennakoivaa turvallisuustyötä, koska jokainen meistä voi edistää omaa ja toistensa turvallisuutta eri tavoin. Saimme vuodessa kaikkiaan 3800 erilaista turvallisuustoimenpidettä, mikä tekee 3,5 ilmoitusta henkilöä kohden. Toimenpiteisiin kuuluu johdon tekemät safety walkit, esimiesten pitämät turvavartit, spontaanit turvallisuushavainnot kuin myös toteutetut parannustoimenpiteet.”

Havainnoista ei Luodon mukaan palkita, ei rahallisesti eikä materiaalisesti. Havaintojen määrä kertoo jo sen, että ihmiset haluavat kehittää työyhteisönsä turvallisuutta ilman erillisiä porkkanoita.

”Turvallisuuden edistäminen tulee ihmisten asenteessa. Kun havaitsee poikkeaman ja kertoo siitä, voimme kaikki tehdä työtä tuottavammin ja miellyttävämmin. Kyse on yrityksen kulttuurista ja tavasta toimia”, Luoto selventää.

Yhtenäinen tapa toimia

Nokian Renkaiden tuotantolaitokset sijaitsevat Suomessa, Venäjällä ja uusin Yhdysvalloissa. Turvallisuushavaintoja kerätään kaikissa toimipaikoissa samaan globaaliin järjestelmään, jotta tiedon jakaminen ja oppiminen on mahdollisimman tehokasta.

”Havaintojen pohjalta kaikille tehtaille ja jakelukanaviin luotiin mittarit, joita turvallisuusjohto seuraa päivittäin. Olemme pyrkineet luomaan kaikkialle samanlaisen turvallisuuskulttuurin. Esimerkiksi joka tehtaalla työnjohtajien tehtäviin kuuluu pitää henkilöstölleen turvallisuuskoulutuksia”, Luoto kertoo.

”Startti on eri tehtailla voinut olla erilainen, ja jossain on jouduttu potkimaan hommaa käyntiin vähän enemmän. Nyt kuitenkin raportoinnin taso ja laatu ovat yhteneväiset joka tehtaalla.”

”Valmiissa maailmassa emme ole. Mietin usein, millä pidetään fokus turvallisuudessa koko työpäivän ajan. Miten hyvät käytännöt voi vakiinnuttaa myös työntekijöiden kotiin?”

Vuonna 2018 Nokian Renkaiden liikevaihto oli noin 1,6 miljardia euroa ja henkilöstömäärä noin 4 800.

Teksti: Eija Seppänen / Omnipress

Kuvassa vasemmalla Jukka Rikkinen, Head of Global Safety ja oikealla Matti Luoto, Safety Manager.

18.10.2019

Työtapaturma- ja ammattitautivakuutus
Tietopalvelu ja julkaisut
Tapaturmavakuutuskeskus
;