Tapaturmavakuutuskeskuksella jo vuosisata työtä takana - Suomalaisia työtapaturmia turvattu 125 vuotta

Suomen Tapaturmavakuutuslaitosten Liitto perustettiin lauantaina 27. maaliskuuta 1920 Helsingissä. Sittemmin nimi muuttui Tapaturmavakuutuslaitosten liitoksi ja vuoden 2016 alusta Tapaturmavakuutuskeskukseksi (TVK).

Tapaturmavakuutuskeskuksen tehtävät ovat nykyään pitkälti samat kuin sata vuotta sitten liittoa perustettaessa. Lakiin perustuvaa työtapaturmavakuuttamista harjoittivat Suomessa silloin ja harjoittavat edelleenkin yksityiset vakuutusyhtiöt. TVK:n keskeisin tehtävä ja olemassaolon perusta on vakuutusyhtiöiden työn ja yhtenäisen käytännön tukeminen sekä työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen toimeenpanon koordinointi.

”Tilastoimalla työtapaturmia ja ammattitauteja ja tutkimalla työtapaturmiin ja ammattitauteihin liittyviä riskejä edistämme osaltamme suomalaisen työn turvallisuutta”, toimitusjohtaja Janne Reini kuvaa.

TVK kerää tietoa työtapaturmista, tutkii ja analysoi sitä ja viestii havaintojaan kehityksestä eteenpäin yhteiskunnassa. Lisäksi TVK mm. korvaa vakuuttamattomassa työssä sattuneet vahingot. TVK valvoo myös, että kaikki työnantajat ottavat työtapaturmavakuutuksen.

”Vietämme 100-vuotisjuhlapäiväämme tahoillamme etätöissä työn merkeissä. Koronavirustilanteen vuoksi jouduimme siirtämään juhlapäiväksi pidettäväksi suunniteltua juhlaseminaariamme. Juhlimme satavuotistaivaltamme varmasti vielä myöhemmin, kun koronavirus on ensin selätetty ”, toteaa Tapaturmavakuutuskeskuksen toimitusjohtaja Janne Reini.

Suomessa oli liiton perustamisen aikaan 12 kotimaista ja yksi ulkomainen työtapaturmavakuutusta myöntävä vakuutusyhtiö. Tänään Tapaturmavakuutuskeskuksen jäseniä ovat 11 työtapaturmavakuutusta harjoittavaa vahinkovakuutusyhtiöitä, Valtiokonttori sekä Mela. TVK:n hallinnossa ovat mukana myös keskeiset työmarkkinoiden keskusjärjestöt, joiden kanssa TVK tekee tiivistä yhteistyötä vakuutuksen kehittämisessä.

Työtapaturmavakuutus täyttää 125 vuotta

Lakisääteinen työtapaturmavakuutus on Suomen vanhin sosiaalivakuutus. Ensimmäisestä työtapaturmavakuutuksesta Suomessa säädettiin 125 vuotta sitten vuonna 1895. Suomi oli neljäs maa maailmassa, joka päätti säätää työntekijöiden tapaturmien korvaamisesta.

Nykyinen lakisääteinen työtapaturma- ja ammattitautivakuutus koskee kaikkia työsuhteessa töitä tekeviä työntekijöitä. Myös yrittäjä voi vakuuttaa itsensä vapaaehtoisesti. Korvausperusteet on määritelty työtapaturma- ja ammattitautilaissa, mutta ne tunnetaan melko heikosti.

”Vakuutusturva konkretisoituu - onneksi - yhä harvemmin tänä päivänä, kun työturvallisuus paranee. Lain mukaan korvattavien ammattitautienkin määrä on vähentynyt vuosi vuodelta. Olemme tehneet ja tulemme edelleen tekemäänkin töitä sen eteen, että kansalaiset tuntisivat nykyistä paremmin työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen tarjoaman turvan pääpiirteet” kertoo Reini.

Vakavien työtapaturmien seurauksista maksetaan korvauksia vuosikymmeniä. Vanhimmat yhä maksussa oleva työtapaturmat ovat sattuneet 1930-luvun lopulla. Vakavan työtapaturman korvaukset rahastoidaan, mikä on taannut sen, että toimeenpanojärjestelmä on vakavarainen ja kykenee kattamaan vuosikymmeniä kestävät korvausvastuut.

TVK 100 -sivuille