TVK:n arvio vuodesta 2020: Työtapaturmat vähenevät jopa 15 %

Tapaturmavakuutuskeskuksen laatiman, historiansa ensimmäisen ennusteen mukaan palkansaajien työtapaturmien lukumäärä vähenee tänä vuonna noin 10-15 % vuoteen 2019 verrattuna. Lukumäärän laskuun vaikuttaa muun muassa koronasta johtuvat rajoitustoimet ja etätöihin siirtyminen.

Tapaturmavakuutuskeskuksen ennusteen mukaan palkansaajien työtapaturmien lukumäärä vähenee tänä vuonna noin 10-15 % vuoteen 2019 verrattuna. Ennusteen mukaan tänä vuonna sattuu noin 91 000 työpaikkatapaturmaa (11 300 kappaletta vähemmän kuin vuonna 2019) ja noin 18 000 työmatkatapaturmaa (5 300 kappaletta vähemmän kuin vuonna 2019).

Vahinkomäärien voimakasta pudotusta selittää lähinnä alkukeväällä alkaneet koronan rajoitustoimet, joiden vaikutus etenkin palvelusektoriin on voimakas. Alkuvuoden osalta koronatilanne vaikutti myös tuotannon ja jalostuksen toimialoille. Työtapaturmien lukumäärää vähentää osaltaan myös hallinto- ja asiantuntijatöissä tapahtunut nopea siirtymä etätyöhön.

Etätyöhön siirtyminen on vähentänyt merkittävästi myös työmatkatapaturmia. Koronapandemian lisäksi työmatkatapaturmien vähentymiseen vaikuttaa lumeton alkuvuosi, mikä vähensi liukastumisista johtuvia työmatkatapaturmia.

Tilastotietojen julkaisusta ennusteen julkaisemiseen

Nyt julkaistu ennuste on Tapaturmavakuutuskeskuksen ensimmäinen, missä arvioidaan meneillään olevan vuoden työtapaturmien lukumäärää. Aiempina vuosina Tapaturmavakuutuskeskus on julkaissut vuoden alkupuolella edellisen vuoden työtapaturmien lukumäärästä ennakkoarvion, mutta ei koskaan ennustetta vielä meneillään olevan vuoden luvuista.

”Kehitämme palvelujamme asiakkailta saamamme palautteen perusteella ja työelämän nopeat muutokset edellyttävät ennakoivaa toimintatapaa, minkä vuoksi laajennamme palveluamme tilastoista ennusteisiin. Tämän historiallisen ensimmäisen työtapaturmien kehittymistä koskevan ennusteemme jälkeen tulemme julkaisemaan ennusteita jatkossa säännöllisesti”, kertoo johtaja Mika Tynkkynen Tapaturmavakuutuskeskuksesta.

Ennusteen luotettavuus

Talouden poikkeuksellisen epävarma tilanne vaikeuttaa ennusteen laatimista ja aiheuttaa siihen huomattavaa epävarmuutta. Ennuste on laadittu syyskuun puolessa välissä tiedossa olevien talouselämän loppuvuotta koskevien ennusteiden perusteella.

Vahinkojen kertymää on ennustettu edellisvuosien aikasarjojen ja kuluvan vuoden alun havaintojen perusteella. Sääolojen vaikutukset on vakioitu viime vuosien mukaisesti, toisin sanoen poikkeuksellisia säätilan muutoksia ei ole pystytty huomioimaan. Liukkaat keliolosuhteet voivat lisätä työmatkatapaturmien lisäksi myös työpaikkatapaturmien määrää.

Ennusteeseen liittyvien epävarmuustekijöiden vuoksi Tapaturmavakuutuskeskus ei julkaise toimialakohtaisia työtapaturmien lukumääriä.

Lisätietoja: johtaja Mika Tynkkynen, mika.tynkkynen@tvk.fi, puh. 0404 504 236 ja tietokanta-analyytikko Janne Sysi-Aho, janne.sysi-aho@tvk.fi, puh. 0404 504 232 Tapaturmavakuutuskeskus.

Työtapaturmatilastot-sivulle