Työtapaturmavakuutuksen jämäkkä puolustaja

Tapani Miettinen

Toimitusjohtaja Tapani Miettinen 1946-2020  

Toimitusjohtaja, varanotaari Tapani Miettinen kuoli pitkään jatkuneeseen sairauteen 28.11.2020. Hän oli 74-vuotias, syntynyt 10.7.1946 Enossa.

Koko työuransa ajan Miettinen työskenteli vakuutusalalla. Aluksi hän oli 1970-luvun puolivälistä lähtien varanotaarina Liikennevahinkolautakunnassa.  Sieltä tie vei Kansa-yhtiöön, jossa hän toimi markkinoinnin johtotehtävissä.

Tuohon aikaan yhteiskunnan vasemmalla laidalla oli vielä haluja lakisääteisen työtapaturmavakuutuksen siirtoon pois vakuutusyhtiöiltä valtion hoitoon.  Tällaisia ehdotuksia Miettinen vastusti jämäkästi.

" Olen sen sortin demari, että uskon markkinatalouteen", hän perusteli omia lähtökohtiaan.  

Vuonna 1988 Miettinen valittiin Tapaturmavakuutuslaitosten Liiton toimitusjohtajaksi.  Liiton kehittämisen lisäksi hänen tehtäväkseen tuli huolehtia siitä, että Suomen työtapaturmavakuutus pystyy sopeutumaan Euroopan unionin vaatimuksiin. Tässä Miettinen teki tiivistä yhteistyötä sosiaali- ja terveysministeriön, työmarkkinajärjestöjen ja vakuutusalan kanssa.

Lähes kymmenen vuotta jatkunut vääntö Euroopan unionin kanssa tuotti lopulta Suomen kannalta hyvän lopputuloksen: työtapaturmavakuutus avattiin   eurooppalaiselle kilpailulle, mutta se säilyi itsenäisenä osana Suomen lakisääteistä sosiaalivakuutusta. Työtapaturmavakuutus on myös edelleen vakuutusyhtiöiden hoidossa.

Miettisestä tuli myös työtapaturmavakuutuksen kansainvälinen vaikuttaja. Hän rakensi hyvät yhteydet eri puolille maailmaa. Vuonna 1999 hän oli Euroopan Työtapaturmafoorumin puheenjohtaja.

Tapaturmavakuutuslaitosten Liiton (nykyisin Tapaturmavakuutuskeskus) toimitusjohtajana Miettisen tehtäviin kuului myös Tapaturmavakuutus-lehden päätoimittajana toimiminen. Eläkkeelle hän jäi vuonna 2009.

Nuoruudessaan Miettinen oli omien sanojensa mukaan Suomen mäkihypyn nouseva kyky.   Suurempi menestys tyssäsi kuitenkin hyvien suksien puutteeseen. Sen sijaan hänestä tuli oiva pelimies, lajeina muun muassa tennis, jääkiekko ja golf.

Miettinen viihtyi hyvin myös erämaiden kätköissä, etenkin Itä-Suomen metsissä. Yhdessä koiriensa Titon ja Jörrin kanssa jahdattiin useimmiten lentävää saalista, yleensä kanalintuja.  Eläkevuosina aseen alkoi retkillä korvata yhä useammin kamera.

Miettinen tunnettiin empaattisena ja avuliaana johtajana, joka osasi verkostoitua, pitää yhteyksiä ja vaikuttaa taustalla.  Tarvittaessa hän oli jämäkkä, mutta kykeni hyvänä seuramiehenä nauramaan myös itselleen.

Tapani Miettistä jäivät kaipaamaan Riitta-vaimo ja lapset Visa, Topi ja Virve perheineen sekä laaja ystäväpiiri niin Suomessa kuin maailmallakin.

Janne Reini & Kari Rissa

Janne Reini on Tapaturmavakuutuskeskuksen nykyinen toimitusjohtaja.  Kari Rissa oli Miettisen päätoimittaman Tapaturmavakuutus-lehden pitkäaikainen sisällöntuottaja.