Teetätkö mökkiremonttia tai palkkaatko kesätyöntekijän?

On hyvin tavallista, että kotitaloudet palkkaavat apukäsiä erilaisiin tilapäisiin tarpeisiin varsinkin nyt, kun kevätremontit kutkuttelevat ja mökkeilykausi on alkamassa. Palkkaamme apua oman arkemme helpottamiseksi, esimerkiksi moni perhe saattaa tarvita kesäkuukausina ulkopuolisen lastenhoitajan. Aivan luonnollista on, että apu otetaan sieltä, mistä se nopeimmin ja helpoimmin saadaan eli usein tuttavilta, sukulaisilta tai vaikka naapureilta.

Lain mukaan lakisääteinen työtapaturma- ja ammattitautivakuutus on otettava työntekijöille, kun työnantaja maksaa tai on sopinut maksavansa kalenterivuoden aikana työstä, jota hän teettää, palkkaa yli 1300 euroa. Sillä ei ole merkitystä onko työntekijöitä yksi vai kymmenen tai kuinka pitkästä työsuhteesta on kyse. Määräaikaiset kesätyöntekijät tulee myös vakuuttaa.

Vakuutuksen perimmäinen tarkoitus on taata työntekijälle taloudellinen ja terveydellinen turva työssä ja työmatkalla sattuvien tapaturmien sekä työstä aiheutuvien ammattitautien varalta. Vakuutus tulee ottaa aina ennen varsinaisen työn alkamista.

Jostain syystä ajatellaan hyvin helposti, että lyhytkestoinen ja tutulla teetetty remppahomma ei ole työsuhde. Työsuhde voi kuitenkin syntyä nopeallakin aikataululla ja suullisella sopimuksella, mutta vakuuttamisvelvollisuuteen napakka muistisääntö meille jokaiselle on 1300 euron raja, oli kyseessä sitten naapurin teini-ikäinen poika tai kuka tahansa.

Tapaturmavakuutuskeskus valvoo työnantajien vakuuttamisvelvollisuutta

Tapaturmavakuutuskeskuksen lakisääteisenä tehtävä on valvoa, että työnantajat täyttävät vakuuttamisvelvollisuutensa. Silloin kun vakuuttamisvelvollisuuden laiminlyönti todetaan, työnantaja joutuu maksamaan vakuutusmaksua vastaavan maksun lisäksi laiminlyöntimaksun, jolloin maksettavaksi tulee yleensä kaksinkertainen maksu.