Kesätyöntekijät ja harjoittelijat tulevat – Pidetään heistä hyvää huolta!

Työpaikoille tulee taas koulujen ja oppilaitosten kesälomien koittaessa kesätöihin ja harjoitteluun nuoria työntekijöitä. Riittävä perehdytys ja hyvä työhön opastus on heistä jokaisen oikeus.

Työturvallisuuskeskus on tarttunut tänä keväänä aiheeseen blogissaan, missä julkaistiin kuluvan kevään aikana neljä nuorten työpaikkatapaturmia käsittelevää kirjoitusta. Kirjoitukset laati Työturvallisuuskeskuksen erityisasiantuntija Sari Aksberg sekä Tapaturmavakuutuskeskuksen tietokanta-analyytikko Janne Sysi-Aho.

”Nuoren työntekijän hyvä perehdyttäminen ja työhön opastus vaikuttavat osaltaan siihen, miten nuori näkee ja kokee työturvallisuuden merkityksen myöhemminkin työurallaan”, toteaa Sysi-Aho.

Nuorien, alle 25-vuotiaiden työntekijöiden työpaikkatapaturmien taajuus on korkein. Tyypillisesti nuori työntekijä loukkaa työtapaturmassa kätensä, jalkansa, silmänsä tai selkänsä.

Neljässä Työturvallisuuskeskuksen julkaisemassa blogikirjoituksessa käsitellään juuri näitä tyypillisimpiä vammautumisia ja sitä, mihin perehdytyksessä erityisesti näiden osalta tulisi kiinnittää huomiota.

”Onneksi suuri osa nuorten työtapaturmista on lieviä, alle neljän päivän sairauspoissaoloon johtavia tapaturmia. Riskinottamisen kulttuuria ei saisi opettaa nuorille, vaikka nyt vältyttiin vakavimmilta vammoilta, pitää ymmärtää, että seuraava vaarallinen toiminta voi jo johtaa vakavimpiin seurauksiin”, Sysi-Aho huomauttaa.

Käy lukemassa napakat kirjoitukset ja varmista, että teidän työpaikallanne huomioitu nuorten työntekijöiden perehdytyksessä oikeat asiat.

Perehdytä nuori turvalliseen työhön - vältä käsitapaturmat
Perehdytä nuori turvalliseen työhön - vältä liikkumistapaturmat
Perehdytä nuori turvalliseen työhön - vältä silmätapaturmat
Perehdytä nuori turvalliseen työhön - vältä selkätapaturmat