Miten liikennevakuutuslain muutokset vaikuttavat työtapaturma- ja ammattitautilain mukaisten vakuutusten korvauksiin?

Liikennevahingot eivät kuulu työtapaturma- ja ammattitautilain mukaisista vapaa-ajan tapaturmavakuutuksista korvattaviksi. Työmatkalla tai työssä liikenteessä sattunut tapaturma sen sijaan korvataan työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksesta.

Kesäkuussa voimaan tuleva liikennevakuutuslain muutos tuo esimerkiksi sähköpotkulaudat pakollisesti liikennevakuutettaviksi, jos potkulauta painaa yli 25 kiloa tai se kulkee nopeammin kuin 25 km tunnissa.

Lakimuutos velvoittaa sähköpotkulautojen vuokrausyritykset vakuuttamaan kaikki vuokrattavat sähköpotkulaudat niiden painosta tai maksiminopeudesta riippumatta.

Vuokralautojen liikennevakuutuksen kuljettajalle tarjoama turva on kuitenkin yksityishenkilön omistaman, liikennevakuutettavan sähköpotkulaudan vakuutusturvaa heikompi.

Liikennevakuutuksesta korvataan vuokralautailijalle itsellensä sattuneesta vahingosta ainoastaan vamman tutkimus- ja hoitokuluja, ei esimerkiksi ansionmenetys- eikä kuntoutuskorvauksia.

Koska liikennevahinkoja ei korvata työtapaturma- ja ammattitautilain (TyTAL) mukaisista vapaa-ajan vakuutuksista, ei vuokralautailija voi saada edellä mainittuja korvauksia myöskään TyTALin mukaisesta vapaa-ajan vakuutuksesta.

Työmatkalla tai työssä sattunut vahinko korvataan työtapaturmana

Työtapaturma- ja ammattitautivakuutus on ensisijainen vakuutus muihin vakuutuksiin nähden. Tämä tarkoittaa sitä, että matkalla kotoa töihin tai päinvastaisella matkalla sattunut liikennevahinkokin käsitellään ensisijaisesti työtapaturmana työnantajan ottamasta työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksesta.

Näin ollen esimerkiksi vuokralaudalla töihin matkaavalle työntekijälle laudalla sattunut tapaturma käsitellään työnantajan ottamasta työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksesta työtapaturmana.

Aiheesta lisää:

Miten liikennevakuutuslain muutokset vaikuttavat korvauskäsittelyyn? | Työtapaturmatieto

Sähköisten liikkumisvälineiden vakuuttaminen | Liikennevakuutuskeskuksen sivut