Kuva -

Julisteita menneiltä vuosilta

1920-luvun lopulla aloitettiin julistekampanja, jolla pyrittiin vaikuttamaan työturvallisuuteen. Juhlavuoden kunniaksi julkaisemme sosiaalisessa mediassa otteita näistä vanhoista julisteista kuukausi kerrallaan. Löydät ne myös alta. Vaikka julisteet ovat vanhoja, monessa viesti ei kuitenkaan vanhene.

Toukokuu:

Hauskaa kyllä mutta vaarallista! Suomen Tapaturmavakuutuslaitosten Liiton kuvasarjassa kiinnitettiin huomiota myös työmatkaliikenteen vaaroihin. 1930-luvulla auto alkoi yleistyä - myös tapaturman osapuolena.

Huhtikuu:

Mies makaa suljetussa autotallissa pyörtyneenä, kun auto on käynnissä ja sen pakoputkesta tulee pakokaasua

Kuvateksti: Ovet auki kun moottori käy! Auton ja polttomoottorin alkuaikoina ei kaikkia uusia vaaroja aina tunnistettu. Pakokaasua oli opittava varomaan suljetuissa tiloissa siinä kuin tutumpaa häkääkin.

Maaliskuu:

Kuvassa kirvesmies jäämässä kaatuvan puun alle.

Kuvateksti: Ehtiikö alta pois? Kavahda aina kaatuvaa puuta! Talvisilla metsätyömailla riitti vaaroja. Ennen monitoimikoneiden aikaa metsuri hevosineen oli puunjalostusteollisuuden perusyksikkö.

Helmikuu:

Kuvassa mies, jolla on jäämässä sormet leikkurin väliin. Julisteen taustalla kämmenen kuva, josta puuttuu nimetön ja pikkurilli.

Kuvateksti: Varo, ettei sinun käy näin. Maamies! Hyvät suojalaitteet turvaavat työsi! Maataloustyöt tulivat tapaturmavakuutuslain piiriin vuonna 1917. Suorasukaisin esimerkein maamiestäkin varoitettiin 1930-luvun alussa huolimattomuuden seurauksista.

Tammikuu:

Vanha juliste, jossa mies työntämässä hiilikärrtä ja nosturissa oleva tukkipino on osumassa päähän.Kuvateksti: Lastauspaikoilla on aina oltava varuillaan. Lastauspaikat satamissa, rautatieasemilla ja muissa liikennekeskuksissa ovat vilkkaita paikkoja. Monessa tasossa liikuteltavat kuormat antavat aihetta varomiseen.

24.3.2020

Työtapaturma- ja ammattitautivakuutus
Tietopalvelu ja julkaisut
Tapaturmavakuutuskeskus
;