Kun maailma palaa raiteilleen

Johanna Heiskanen,
19.5.2021 | Blogi

Viime ajat eivät ole olleet helppoja kenellekään meistä. Moni yritys tai yrittäjä on viimeisen puolentoista vuoden aikana valitettavasti kohdannut koronan karut seuraukset ja joutunut tekemään hyvinkin radikaaleja päätöksiä ja ratkaisuja pitääkseen yrityksensä edes jollain tasolla hengissä. Työntekijöitä on esimerkiksi jouduttu lomauttamaan tai jopa irtisanomaan.

Moni yrittäjä on täysin ymmärrettävistä syistä minimoinut kaikki juoksevat kulut, kun liiketoimintaakaan ei ole ollut. On herkästi sanottu irti kaikki ylimääräiset vakuutukset, jotka eivät ole olleet ajankohtaisia korona-aikana. Tästä ehkä tärkeimpänä työntekijöiden lakisääteinen työtapaturma- ja ammattitautivakuutus.

Kohti valoisampaa kesää

Ennen pitkää kuitenkin tulee vielä aika, jolloin maailma taas ”normalisoituu” ja voimme käydä harrastuksissa, elokuvissa, ravintoloissa ja vaikkapa Tallinnan risteilyillä entiseen malliin. Tämä toivottavasti tarkoittaa sitä, että monet yritykset voivat taas käynnistää uinuvan toimintansa ja palkata lisää työntekijöitä riveihinsä tai kutsua lomautetut työntekijät takaisin sorvin ääreen.

Siispä tämä tarkoittaa myös sitä, että työntekijöille pitää muistaa ottaa asianmukainen vakuutus työtapaturmien ja ammattitautien varalle jo hyvissä ajoin ennen työn alkamista.

Lain mukaan lakisääteinen työtapaturma- ja ammattitautivakuutus on otettava työntekijöille, kun työnantaja maksaa tai on sopinut maksavansa kalenterivuoden aikana työstä, jota hän teettää, palkkaa yli 1300 euroa. Euromäärä on työnantaja- ja kalenterivuosikohtainen. Kaikki työnantajan kalenterivuoden aikana maksamat palkat lasketaan yhteen. Sillä ei siis ole merkitystä onko työntekijöitä yksi vai kymmenen tai ovatko nämä vakituisia, määräaikaisia, kokoaikaisia vai osa-aikaisia. Ehdottoman tärkeä on muistaa näin kesän korvilla ne kesätyöntekijät.

Tämän kyseisen tulorajan ylittymisen arviointi voikin joskus olla erittäin haasteellista esimerkiksi reaktiivisen ravintola-alan yrittäjälle. Eletään päivä tai viikko kerrallaan vallitsevassa tilanteessa ja työvoiman tarve voi syntyä äkillisestikin. Voisi summata, että jokaisen yrittäjän tulisi siis hetkeksi pysähtyä pohtimaan työvoimansa tarvetta nyt tai tulevaisuudessa. Jos herää pienikin epäilys siitä, että mahdollisesti palkatuille työntekijöille on syntynyt tai tiedetään, että tulee syntymään tarve, tulee ottaa yhteyttä omaan vakuutusyhtiöön ja hoitaa lakisääteiset vakuutukset heti kuntoon.

Jos työnantaja laiminlyö vakuuttamisvelvollisuutensa, se on velvollinen maksamaan laiminlyöntiajalta vakuutusmaksua vastaavan maksun sekä laiminlyöntimaksun. Onhan työntekijöiden työkyky ja työtapaturman sattuessa nopea työhön paluu avainasemassa toimivalle ja tuottavalle yritykselle, joten on myös yrittäjän etu, että työntekijät on vakuutettu.

Ja ei kai ole mitään sen tärkeämpää olemassa kuin me ihmiset, joten pidetään vakuuttamisen kautta huolta toinen toisistamme.